За Крст Часни и слободу златну

Доласком оца Луке, на Благовијести Пресвете Богородице 2011. године, немањићки манастир Покрова Пресвете Богородице у Карну код Сребренице, васкрсава из пепела и постаје духовни свјетионик Осата. Благословом и залагањем владике Хризостома, жртвом игумана Луке, несебичним залагањем многобројних добрих људи (поменуо их Господ Бог у Царству своме!) током скоро пет година, манастир Карно је стекао хиљаде пријатеља из свих крајева свијета, који у Карно не долазе у госте, него му се увијек изнова враћају са радошћу као у свој дом.

Међу својим многобројним активностима, манастирско братство са пријатељима манастира, током последње три године, организује богојављенско пливање за Часни Крст, на Перућачком језеру на Дрини, која протиче испод манастира спајајући Србију и Републику Српску.  Благослов Божији, радост Празника, братска љубав и слога, испунили су долину Дрине испод Карна, и ове године на Богојављење.
Поред многобројних пријатеља манастира, постоје и они којима сво манастирско благољепије не причињава радост. Они врло приљежно раде на клеветању манастира, обасипајући га нападима. Некада вербално, а неријетко и физички. Жалосно је што ови људи живе у близини манастира и тако имају прилику да се непосредно упознају са јеванљелском мисијом Цркве Христове, која проповиједа на земљи мир, међу људима добру вољу. Најжалосније је што у свим клеветама и нападима на манастир Карно, предњачи први човјек општине Сребреница, начелник Дураковић.
У телевизијској емисији „Мрежа“, која је уочи Светог Саве емитована на ФТВ, у организацији начелника општине Сребреница Ћамила Дураковића, изнесено је више неистинитих тврдњи на рачун манастира Покрова Пресвете Богородице у Карну и манастирског братства. Богојављенско пливање за Часни Крст које се већ три године одржава на Перућачком језеру на Дрини, испод манастира Карно, начелник Дураковић и мјештани села Прохићи тумаче као изградњу „центра за одвикавање од дроге“.
Начелник Дураковић, коме одавно смета Српска Православна Црква, Република Српска и све што има префикс „српска“, говори о „сету системског приступа посрбљавања територије“.
Одговарајући на клевете, игуман манастира Карно архимандрит Лука (Бабић) је реаговао отвореним писмом. Игуман Лука одговара да је Сребреница вијековна српска светосавска земља Немањића и Лазаревића, те да се оно што је вијековима српско и не може посрбљавати, а да је господину Дураковићу и његовим људима неопходан центар за одвикавање од лажи, које непрестано упућују према српском народу и Српској Православној Цркви.
Опширније о овоме можете погледати у видео прилогу и писму архимандрита Луке, које Вам доносимо у прилогу.
http://eparhijazvornickotuzlanska.info/index.php/2013-06-17-20-33-21/eparhijske-novosti/1824-reagovanja-manastir-karno-camil-durakovic
Медији Радио Телевизије Републике Српске су такође објавили писмо оца Луке о овом непријатном догађају.
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=188001