ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: Други су извор нашег постојања

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије одржао је у суботу, 5. децембра 2015. године у Андрићграду предавање о теми „Други као извор мог живота“.

Владика Григорије, који је и администратор Митрополије дабробосанске, навео је да је циљ овог предавања да се покаже људима да свако од нас треба да буде различит и сачува посебност, али да можемо да постојимо као личност само ако смо у заједници са другима.

„Најважнија ствар је да је неко други извор нашег постојања и да је он конститутивни елемент у нашем постојању. Ако нема другога, односно некога у односу на мене, онда не постојим ни ја. То је оно што треба људима објаснити, а то није нимало једноставно“, рекао је владика Григорије.

Он каже да настоји да говори језиком који људи разумију и да понекад прочита нешто од веома умних филозофа, али да је важно говорити на основу примјера које људи осјећају.

„Примјери о којима говорим су однос између мајке и сина, пријатеља, младића и дјевојке, који најбоље показују шта значи бити у односу са неким и шта значи то да неко други јесте извор нашег постојања“, истиче владика Григорије.

Он је рекао да му је драго што се увјерио да су људи у Вишеграду веома пажљиви слушаоци.