Митрополит Амфилохије одржао предавање у Бијељини

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. др Амфилихије одржао је у недјељу, 27. марта текуће године у бијељинском Центру за културу, предавање у оквиру Васкршњег циклуса предавања на општу тему „Покајање за Васкрсење“.

Уваженог госта и бесједника поздравио је домаћин Његово Преосвештенство Г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански. Истакавши нераскидиве везе својих епархиота са светињама Црне Горе, Владика Хризостом је у име пуноће повјерене му Епархије  заблагодарио Митрополиту Г. Амфилохију на издвојеном времену и доласку.

Истакавши своју љубав и дивљење према многострадалном народу Републике Српске и Босне и Херцеговине, Митрополит је, инспирисан поезијом Петра II Петровића Његоша, бесједио о Крсту и страдању који су реалности свеукупне творевине на путу ка Васкрсењу за живот вјечни. На својеврсан начин доведени су у сагласје учење Св. Григорија Паламе о нетварној свјетлости и мотиви свјетлости у Његошевој Лучи микрокозми. Митрополит Амфилохије је из сопственог светогорског  искуства бесједио и о исихастичком предању, које је свој најпознатији  систематски израз пронашло у дјелима Светог Григорија Паламе у XIV вијеку, а у наше вријеме присутном у животу светогораца као што је Свети старац Пајсије.