Света Архијерејска Литургија на Источни петак у Параклису Васкрсења Господњег у Манастиру Тврдош

На Источни петак, Владика Димитрије служио је Свету Архијерејску Литургију у параклису Васкрсења Господњег на гробљу Манастира Тврдош, гдје је сахрањен блаженопочивши Владика Атанасије. Саслуживали су призренски игуман Михајло, игуман манастира Карно отац Лука, тврдошки јеромонаси Антоније и Теофил.

Литургија у тврдошком параклису Васкрсења Господњег – Епархија Захумско-херцеговачка и приморска (eparhija-zahumskohercegovacka.org)

Источним петком зове се у народу данашњи празник Мајке Божје. Његово слављење потекло је у храму код извора поред Цариграда, који се називао “Живоносни источник“. Ову цркву подигао је византијски цар Лав Велики у петом веку.

Предање каже да је он једном наишао у шуми на слепог човека. По Божјем указању, нашао је извор, напојио слепца и умио га, и овај је тад прогледао. Кад је Лав постао цар, на том месту је подигао цркву. Народ је долазио са свих страна, тражећи и налазећи лека, тако да је цар Јустинијан, након сто година, и сам се излечивши, обновио и проширио храм. Ту су се исцељивали од водене болести, сушице, беснила, рака, грознице и температуре, неплодности, скорбута, тумора, душевних болести, болести очију и још многих других. Историјат ове светиње и повест данашњег празника записао је Никифор Калист у 14. веку.

На икони се слика Мајка Божја са дететом, изнад извора, којем прилазе слепци, богаљи, цареви и свештеници. Код Срба се овај дан назива још Светлим петком, јер пада у петак Светле седмице, Благим петком, јер се блажи, не пости се. Обичај је био да се зором излази на најближи извор или водицу, где се умива, пије вода, бере цвеће, весели, након великопосних дана и враћа се кући тек увече. Данашњи празник, као славу, прослављале су понегде механџије.