Пастир, градитељ, ревнитељ и исповедник

У крипти спомен-храма Светог Саве у Београду, дана 20.Маја 2017.г.Г.  одслужен  је парастос упокојеним архијерејима Српске Цркве, као и свим добротворима и приложницима заветног храма српског народа.

Након одслуженог парастоса ктиторима и приложницима Храма Његова Светост Патријарх српски Иринеј отворио је изложбу архивских докумената „Варнава, Патријарх српски (1930 – 1937), коју је организовао Архив СПЦ и канцеларија Храма Св. Саве.

Материјал приказан на изложби налази се у фондовима Архива Српске Православне Цркве, Библиотеке Српске Патријаршије и Архива Југославије.

Поздравно слово на отварању изложбе упутио је директор Архива наше Свете Цркве мр Радован Пилиповић који је подсетио да се ове године навршава 80 година од упокојења знаменитог Патријарха српског Варнаве и да је изложба одавање почасти блаженоупокојеном патријарху чија је највећа заветна мисао била: Добробит Српске Светосавске Цркве.

Отварајући изложбу Његова Светот Патријарх српски г. Иринеј је истакао да је патријарх Варнава живи пример који треба да следимо. -Ова изложба подсећа на њега. Не дозволимо да заборавимо његово дело. За време патријарха Варнаве започета је изградња храма Светог Саве. Ми желимо да се, када храм буде завршен, земни остаци патријарха Варнаве из мале цркве преместе у храм где ће доботи централно место.

Аутори изложбе и каталога су мр Радован Пилиповић управник Архива Српске Првославне Цркве; монах Игнатије Марковић, Милош Матијевић и Јована Гогић. Стручни сарадници су архивски саветници Нада Петровић и Јован Пејин, док су сарадници на овом пројекту Жарко Шарчевић, виши библиотекар и архивиста, и Милинко Чанчаревић, архивиста.

Свој допринос овој изложби дали су ученици четвртог разреда Богословије Светог Саве у Београду: Вук Арсеновић, Василије Драговић, Павле Ђурић, Симеон Јанчић, Митар Мирковић, Сава Николић, Јован Симић.